„S partnerem jsme spolu půl roku. Nedávno mi řekl, že mu nedokazuju lásku. Musím se přiznat, že je to napůl pravda, protože to slovy nedokážu. Nemůžu se přemoci a říci mu, že ho miluji, že ho mám ráda, i přestože cítím, že je to tak. V předchozích vztazích to tak nebylo. Nevím, co se se mnou děje. Vyjádření citů je pro mě problém. Nechci přítele kvůli tomu ztratit, ale nevím, co s tím. Jinak se o partnera starám, vždy si na něj udělám čas, uvařím dobré jídlo,“ dokončuje vyprávění paní Božena.

Vyjádření citů ve vztahu je vždy otázka přístupu lidí, kteří vztah tvoří. Každý vyjadřuje svoje city ve vztahu nějakým způsobem. Každý také upřednostní vyjádření lásky od druhého určitým způsobem.

Příběh paní Boženy nám ukazuje v souvislosti s vyjádřením citů spoustu věcí. Paní Božena přiznává, že partnerovi, s kterým je již půl roku, nevyjadřuje dostatečně lásku. Sama tvrdí, že nedokazuje lásku svému partnerovi, když mu neumí říci, že ho miluje. Tento vnitřní postoj může ukazovat na spoustu příčin, proč se tak chová, proč nedokáže vyjádřit své city slovně.

Pokud ji v předchozích vztazích slovní vyjádření citů nedělalo problémy, má její chování nějakou podvědomou příčinu, proč se tak chová. Sama přiznává, že neví, co se s ní děje. Většina těchto věcí či vzorců chování vychází z našeho dětství. To, jak reagujeme na druhého člověka, je v nás zakódováno. Je důležité si uvědomit, že tyto pochody nemusí registrovat a jen díky zpětné vazbě od druhého jsme na ně upozorněni.

Vyjádření citů a vnitřní bloky

Za příběhem paní Boženy bude pravděpodobně uložené hlubší téma. Vyjádření citů a to, proč jí to nejde, i když přítele miluje, je jen pomyslná špička ledovce. Vyjádření citů v případě paní Boženy může souviset se sebevědomím a jejími zkušenostmi a prožitky z předchozích vztahů. Pokud sama uvádí, že dříve ji to problém nedělalo, potom není něco úplně v pořádku.

Můžeme nabít přesvědčení, že vztahy a vyjádření citů, které jsme druhému zprostředkovali, máme již zpracovány. Ale opak může být pravdou. V příběhu paní Boženy to tedy bude hlubší téma. Pravděpodobně to může souviset s jejími vnitřními bloky, které si sebou nese z předchozích vztahů a zkušeností, příp. zkušeností z dětství.

Paní Božena by měla popřemýšlet nad tím, co je tím důvodem, proč nedokáže svému příteli vyjádřit city. Proč mu neumí říci, že ho miluje. Měla by pozorovat pocity a emoce, které jsou spojené s tím, když by mu to chtěla říci. Popsat je a pochopit, proč přichází. Pokud paní Božena pochopí svoje emoce ať už sama, nebo si na pomoc vyhledá odborníka, který ji pomůže s pochopením, bude to pro ni osvobozující pocit, kdy nebude sama sebe ničit výčitkami, proč tohle nedokáže.

Jak vztahové dovednosti souvisí s vyjádřením citů

Zpracovat svoje vnitřní bloky, podpořit sebevědomí paní Boženy je jedna z cest, kterou se může vydat tak, aby dokázala vyjádřit svoje city svému partnerovi. To je pouze jeden krok. K tomu, aby jejich vztah fungoval, se potřebuje naučit zřejmě i novým vztahovým dovednostem, a to především komunikaci. Díky ní může svému partnerovi popsat, proč mu nedokáže říci, že jej miluje, i přestože tak cítí.

Ke vztahovým dovednostem nepatří jen komunikace, ale také pochopení druhého, jak funguje, jaké má potřeby. Pokud partner paní Boženy má potřebu vyjádření lásky slovně, tedy potřebuje k tomu, aby cítil, že ho druhý miluje to, aby mu to i řekl, pak na jiný projev lásky nebude tolik reagovat. Proto je důležité, pokud se oba dva ve vztahu budou učit komunikovat, aby si dokázali vysvětlit, jakým způsobem mu ten druhý měl projevit lásku tak, aby tomu porozuměl.

Projevy a vyjádření citů

V knize 5 jazyků lásky autor Gary Chapman krásně popisuje, jaké vyjádření citů a lásky lidé nejčastěji upřednostňují. Každý na daný jazyk lásky reaguje jinak. Pojďme se nyní podívat, jaké jazyky lásky to tedy jsou:

  • Slova ujištění – tímto projevujeme hodnotu lásky a vyjadřujeme city druhému. Ujišťujeme druhého, že jej milujeme, že ho máme rádi, že nám na něm záleží.
  • Naše pozornost – dokážeme se vcítit do prožitků druhého. Jsme pozorní vůči druhému ve vztahu a jsme tam vždy, když nás potřebuje.
  • Dary – obdarováváme druhého a tím mu vyjadřujeme svoje city. Svými dary pak vyjadřujeme, jak nám na druhém záleží a jak moc si jej ceníme.
  • Služby – pravděpodobně tento způsob vyjádření dělá i paní Božena, jelikož služby vyjadřují to, co pro nás druhý znamená. Staráme se o něj, vaříme, pereme, chystáme a staráme se o něj s největší láskou a péči.
  • Fyzický kontakt – upřednostňujeme fyzický kontakt, který opět dokazujeme svoje city a emoce vůči druhému. Sex a intimita jsou pro lidi, kteří vyjadřují lásku tímto způsobem velmi důležité.

Vyjádření citů k druhému ve vztahu někdy bývá oříšek už kvůli našim vnitřním blokům, strachům, atd. nebo jen díky tomu, že druhému nerozumíme a nechápeme jej, co po nás chce a jaké potřeby ve vztahu má.

Pokud máte s vyjádřením citů problémy a trápí vás to, pociťujete strach, úzkost či cokoliv jiného ve vztahu, nemusíte být smutní. Existuje mnoho technik a metod, jak tohle překonat a být ve vztahu opět šťastní. Můžete například vyzkoušet metodu EFT na pomoc vašemu vnitřnímu nastavení, zpracování vašeho strachu, obav nebo vnitřních bloků či transformační koučink, který vám pomůže v lepší komunikaci a pochopení partnera.