Už jste se zamysleli nad tím, jakou sílu mají vaše slova? Jak mluvené slovo působí na druhé? Jak mají slova na vás a vaše okolí vliv?

Kdyby lidé věděli, jakou sílu slova mají, určitě by je používali mnohem opatrněji než doposud. Každé slovo, které člověk vysloví, je určitým potvrzením jeho myšlenek. Nejprve se nám slova skládají v naší mysli, teprve když je vyslovíme, jsou určitým potvrzení toho, co si myslíme. A pokud něco potvrdíme, utvrzujeme se v prohlášení, které jsme vyslovili. V podvědomí se začne utvářet program toho, co vyslovujeme. Tuto sílu slov si bohužel lidé neuvědomují.

Převezměte kontrolu nad slovy

Je důležité si uvědomit, že svoji vlastní mysl můžeme ovládat pouze jen my. V každém okamžiku se můžeme rozhodovat nad tím, že převezmeme kontrolu nad tím, co říkáme. V neposlední řadě jen my a nikdo jiný je zodpovědný za to, co nám vychází z úst. Pokud jsou to negativní věci, je to naše rozhodnutí. Nikdo nás nenutí, abychom takové věci říkali. Pokud si uvědomíme, jakou sílu slova na nás mají a jaký vliv mají na naše okolí, začneme tohle velmi rychle vnímat. Začneme poznávat svět druhého skrze slova.

Pozorujte slova a jejich sílu

Všímejte si v hovorech s ostatními, o čem se bavíte. Jaká slova používáte a jak na vás působí. Cítíte se při hovoru dobře? Bere vám hovor s dotyčnou osobou energii? Pak je mezi vámi v komunikaci něco, co vám brání prožívat radost z hovoru.

Staňte se na chvíli pozorovateli a začněte si uvědomovat sílu slov. Můžete se zaměřit na to, o čem se s dotyčným bavíte, jak to na vás celkově působí. Možná objevíte to, proč se v daném hovoru necítíte s daným člověkem dobře. Možná mluví jen sám o sobě a vám nedává prostor k tomu, abyste se taky vyjádřili. Možná jen potřebuje, abyste jej vyslechli, ale o vás se dotyčný nezajímá. Síla slov je velká. Pozorujte ji a zkoumejte svoje okolí.

Pozorovat můžete i sebe a to, jak sami se sebou mluvíte. Protože slova vznikají v mysli, pak tedy pouhé myšlenky nám můžou energii dávat, nebo naopak energii ubírat. Síla slov a myšlenek je veliká. To, jak mluvíme sami se sebou, má velký vliv i na to, jak se chováme a jednáme s druhými, a jak se chováme sami k sobě.

Zkuste si např. uvědomit, co vám druzí vyčítají. Pokud se na to budete dívat z jiného úhlu pohledu a povznesete se nad hovorem, zjistíte, že možná dotyčný je jen zoufalý a má problém, s kterým si neví rady. Proto vyčítá svůj problém právě vám. Jste jeho zrcadlo. Vy s ním nějakým způsobem rezonujete a „brnkáte“ na jeho strunu, která není naladěná tak, aby vydávala vhodný zvuk.

Pokud znáte sílu slov, využijte ji

Používejte sílu slov ve svůj prospěch. Pokud víte, jak jsou slova mocná a silná, použijte to k vlastnímu rozvoji. Používejte pozitivní prohlášení ve všech oblastech života. Můžeme si uvést příklad – upadne vám lžička a můžete buď říci: „To jsem ale nemehlo.“ Tohle vám zřejmě na sebevědomí moc nepřidá, spíše energie poklesne. Můžete si ovšem vybrat a místo toho použít úplně jinou frázi, např. „To jsem šikulka, jak jsem tu lžičku rychle zvedl.“ Sami sebe pochválíte a energie vám stoupne. Nebudete se zabývat vaším nezdarem, ale tím, jak jste šikovný, že jste danou situaci dokázal napravit.

Ale pozor, pokud vnitřně nevěříte tomu, co říkáte, i pozitivní afirmace vám nepomůžou. Udělejte si takové pozitivní prohlášení, kterému dokážete uvěřit. Hledejte maličkosti, nemusíte začínat s velkými věcmi, kterým nevěříte, ale moc byste si je přáli. Najděte to, co vám jde a vytvářejte o sobě pozitivní obraz tím, že se v tom budete utvrzovat. Že nemůžete nic najít? Pak se snažte a něco najděte, pokud se chcete ve svém životě posunout a zvýšit svoji energii. Za tu námahu to rozhodně stojí. Takže hurá do toho!

Hrajte si se slovy, je v tom velká síla

Hrát si se slovy vás začne bavit v momentě, když objevíte, co vše se za nimi skrývá. Jak moc se můžete o světě druhého a o svém vlastním vnitřním světě dozvědět jen tím, že budete poslouchat, jak druhé, tak sami sebe. Také i tím, jak budete s druhými mluvit.

Pozorujte, zda mu vaše slova dodávají energii, nebo mu ji naopak berou. Pozorujte, jak na vás slova působí. Vytvářejte vztahy, které mají pro vás hodnotu. Síla slov je velká, proto se ji nebojte využívat všude tam, kde sami sebe podpoříte, příp. podpoříte někoho, na kom vám skutečně záleží.

Přeji vám, aby se vám tahle hra se slovy líbila a vy se stali objeviteli síly slov. Užijte si to naplno.