Pokud jste sami, můžete zatoužit po někom, s kým Vám bude dobře. Chcete s ním trávit svůj čas, poznávat jej a budovat společný život. Alespoň takto byste si to představovali. Realita je většinou jiná a mnohem tvrdší. Někoho potkáte a po krátké známosti opět toužíte být raději sami. Tato situace se čím dál častěji opakuje. Co s tím? Možná děláte jednu za tří chyb, když vstupujete do vztahu.

Abyste předešli opětovnému zklamání z nevydařeného vztahu, na chvíli se zastavte a popřemýšlejte, zda neděláte nějakou chybu, když vstupujete do vztahu.

  1. Chyba – DOSTATEČNĚ NEZNÁME SAMI SEBE

Proč se dobře neznáme? Je to z toho důvodu, že se odmítáme do hloubky zabývat sami sebou. Neuvědomujeme si dostatečně svoji povahu, svoje hodnoty, většinou nevíme, co a koho chceme. Nedokážeme pojmenovat, proč reagujeme na dané situace tak, jak reagujeme. Nevíme, kým jsme.

Sami se v sobě nevyznáme. Pokud se s někým seznámíme, nevyznáme se v něm/ní. Po určité době zjistíme, že nám partnerova povaha příliš nevyhovuje, jeho životní styl je nám cizí. Přichází zklamání. Nedokázali jsme na začátku vztahu odhadnout, zda je partner pro nás vhodný.

Pokud neznáme sami sebe, partner se v nás taky nevyzná. Jeden den říkáme něco, druhý den změníme názor. Chováme se nepředvídatelně, to přináší do vztahu zmatek a chaos. S neznalostí sama sebe souvisí i naše potřeby, které si v rámci vztahu nemusíme neuvědomovat. Nevíme, co se nám líbí či nelíbí, co jsme ochotni tolerovat a co už ne. K tomu, abychom se lépe poznali můžete vstoupit do transformačního koučinku.

Znalost sama sebe a svých potřeb jsou základním předpokladem k vytvoření kvalitního vztahu.

Pokud dostatečně neznáme sami sebe, nejsme schopni vydržet v žádném vztahu. Vždy najdeme něco, co se nám na partnerovi nelíbí, co nám vadí, nebo potkáme někoho, kdo je pro nás více sympatičtější či lepší.

  1. Chyba – MÁME LIMITUJÍCÍ PŘESVĚDČENÍ

Často jsem slyšela od svých známých, přátel a klientů, že nemohou najít partnera přesně podle svých představ. Věty typu: „všichni schopní muži jsou už rozebraní“ nebo „takovou hodnou holku už nenajdeš“, jsou těmi největšími překážkami za krásným a plnohodnotným vztahem. Pokud v sobě nosíte takového přesvědčení, rychle se ho zbavte.

Pokud víte, co chcete, ale máte taková silná přesvědčení, šťastný vztah mít nebudete. Vaše způsoby myšlení se projevují ve Vašem způsobu chování a následně ve Vašem prožívání. Takový způsob myšlení Vás zbavuje svobodné volby, jelikož čekáte, kdo na Vás zbyde.

Nevhodných názorů na sebe, na partnerské vztahy či partnery máme mnoho, jen si je možná neuvědomujeme a dále nám ničí život. Proto je důležité se intenzivně zabývat svým myšlením a konáním, pokud se chceme ve vztahu k sobě a k druhým lidem posunout. Výbornou metodou, jak zdolat tato limitující přesvědčení, která vám brání ve štěstí v lásce je EFT terapie.

  1. Chyba – NEVZDĚLÁVÁME SE

Další častou chybou, když hledáme nový vztah, je ta, že se nevzděláváme. Co tím myslím? Pokud dostatečně známe sami sebe a známe svá limitující přesvědčení, ještě to nemusí znamenat vítězství. Pokud se Vám podaří najít partnera a vytvořit s ním vztah tak, aby byl dlouhodobě udržitelný, je důležité vzdělání v rámci vztahových dovedností a to to, jak vztahu budovat.

Vztahové dovednosti jsou klíčem pro rozvoj vztahu a jeho udržitelnost. Mezi vztahové dovednosti patří partnerská komunikace, např. vytváření dohod či schopnost domluvit se, ale také schopnost budování důvěry ve vztahu či aktivní naslouchání potřebám druhého. Vzdělání v rámci vztahových dovedností je dalším předpokladem pro kvalitní vztah.

Pokud chcete najít vztah, aby Vám fungoval a byli jste v něm šťastní, nestůjte si sami v cestě. Otevřete se novým možnostem, které nyní před sebou máte. Vzdělávejte se, zajděte na seminář o vztazích, vyhledejte někoho, kdo Vám pomůže odhalit limitující přesvědčení, a hlavně dostatečně a do hloubky poznávejte sami sebe.